«

»

Már 08

Klimax (menopauza) is könnyebb homeopátiával


Lassan két éve gyarapítom a 40-esek táborát, és több statisztikát olvasva az a tapasztalat, hogy a változókor valamilyen tünetével először, legnagyobb átlagban a negyvenes évek derekán szembesülünk mi nők.

Bár engem még nem érint e probléma, de ami késik nem múlik. Egyszer mindenki életébe beköszönt a menopauza időszaka, amely egy átmenet az életünk utolsó szakaszához.

A klimax beköszöntése nem egyik napról a másikra történik, ez egy folyamat. Egyesek észre sem veszik a szervezetükben végbemenő változásokat, míg másoknak  sok-sok kellemetlenséget okoz. Nekik ajánlom homeopátiás ismereteimet e témában.

Mint előző írásomban is említettem életünkben három nagy fizikai és lelki változást hozó időszak van. Ezek:

 • a serdülőkor,
 • a terhesség és szülés,
 • és a klimax (váltózókor, menopausa)

Nem tévedek nagyot, és biztos sokan osztják a véleményem, hogy e hormonváltozásokat – a serdülőkort leszámítva – nem csak mi nők, de partnereink is keményen megszenvedik. Itt beszélhetnék az un. nehéz napokról is, de a mai témám a klimax.

klimax homeopatias kezeléseHogy kit milyen korban ér utól a klimax, teljesen különböző. Többek véleménye szerint a menopauza beköszöntésének ideje függ az életviteltől, táplálkozástól, mozgásszegény vagy aktív életmódtól és nem utolsó sorban lelkiállapottól. De valószínűnek tartom, hogy maga a váltózókor megélését is ugyanígy befolyásolják e tényezők. Hisz aki testben-lélekben erősebb, nehezebben lehet kibillenteni annak egyensúlyából.

Leggyakoribb tünetek a változókorban:

 • hangulati ingadozások
 • hőhullámok, verejtékezés
 • súlygyarapodás
 • fáradság minden ok nélkül
 • hüvelyszárazság
 • szorongás
 • alvászavarok
 • kiszámíthatatlan reakciók (pl. ok nélküli dühkitörés, sírás…stb.)
 • csontritkulás

Mivel több homeopátiás szer gyógyszerképében megjelennek a fent említett tünetek, ezért kiválóan alkalmasak azok kezelésére.


Általánosságban az alábbi szerek segíthetnek a hormonháztartás tünetmentes átalakulásában:

SEPIA

A leggyakrabban alkalmazott női szer. Jellemző:

 • erős szorongás apróságok miatt
 • ájulási hajlam, alacsony vérnyomás miatt
 • petyhüdt izomzat
 • hirtelen bekövetkező kimerültség
 • dühkitörések
 • lefelé húzó vagy lefelé nyomó érzés a méhben (kulcstünet)
 • ciszták
 • száraz hüvely,
 • fehér folyás, gombás fertőzések
 • szexualitással szembeni közömbösség
 • édesség, főleg csokoládé utáni vágy


LACHESIS

Legalább olyan fontos szer, mint a Sepia a klimaxos tünetek enyhítésében. Jellemző tünetek:

 • hőhullámok, vértolulások, annak ellenére, hogy a nő fázós
 • melankolikus hangulat gyengeséggel
 • méhgörcsök
 • bőséges izzadás
 • baloldali vértolulásos fejfájás, migrén
 • baloldali petefészek fájdalom
 • gyanakvó természet, féltékenység
 • szorongás gombóc a torokban érzéssel,
 • álmatlanság

NATRIUM MURIATICUM

A leggyakrabban felírt alkati szer napjainkban. Klimax esetén akkor hatásos ha:

 • a nő a változás korát úgy éli meg, hogy egyre jobban magába zárkózik
 • nem engedi kifejezésre jutni érzéseit,
 • szereti az egyedüllétet, mogorva és ingerlékeny
 • a múlt kellemetlenségein rágódik,
 • testi szinten száraz hüvely, száraz bőr,
 • vérszegénység
 • feledékenység
 • gyakori fejfájás

A fent említett szereken kívül természetesen bármely más szer megfelelő lehet a menopauza tüneteinek kezelésére, ha az az általános tünetképet jól lefedi, de a Sepia, a Lachesis és a Natrium muriaticum különösen javasolt.

Adagolás:  hetente egyszer C30-as potenciában.

(Forrás: Rima Handley Homeopátiáról Nőknek)

 

22 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Zsuzsa

  Kedves Ildikó!
  Most leszek 50, kb egy hónapja kezdtem érezni nagyon zavarónak a tüneteimet, nem tudok aludni és rettenetesen verejtékezem éjjel. Ugyanakkor sokszor rágódom a múlton és nagyon könnyen, szinte semmin elkezdek sírni. Erőteljes a bal oldali petefészek fájdalom is.
  Melyik szert válasszam, milyen módon?
  Nagyon köszönöm a segítségét!
  Üdvözlettel: Zsuzsa

  1. Ferencz Ildikó

   Kedves Zsuzsa!
   Igaz, hogy rég óta tanulom a homeopátiát és alkalmazom is a mindennapokban, de nem vagyok orvos. Ezért most úgy mondom Önnek, mintha egy jó barátomnak adnék homeopátiás segítséget.
   A fizikai tünetei alapján egyértelműen én a Lachesis mellett döntenék. Erre a nagyon jellemző az álmatlanság, hőhullámok, erős verejtékezés és mentális szinten a bánat. Lachesis C30-at szednék naponta egyszer 3-5 bogyót esténként elszopogatva. És nappal pedig oldott formában kortyolgatnám, amikor a kellemetlen tünetek jelentkeznek.
   A legjobb az lenne ha felkeresne egy homeopatát, mert maga az esetfelvétel is egy terápia. Sokat könnyíthetne fájdalmain, ha ezt valakivel megosztaná és feldolgozná. A betegség tünetek mindig egyfajta jelzések, hogy valamit nem jól teszünk és változtatnunk kell. Az irányon, hogy elinduljon egy jobb lelkiállapot, a gyógyulás felé sokat segíthet egy szakember.
   Minden jót!
   Ildikó

 2. H. Ildikó

  Kedves Ildikó!
  Lachesis C30-at szedek, de nekem a napi 1×3 golyó kevésnek bizonyult, így megdupláztam az adagot.Nem mondom, hogy teljesen elmúltak a tüneteim, de nagyon sokat javított rajta. Az lenne a kérdésem, hogy meddig lehet ezt a készítményt folyamatosan szedni? Kell -e esetleg szünetet tartani?
  Köszönettel:
  H. Ildikó

  1. Ferencz Ildikó

   Kedves Ildikó! Bármeddig szedheti folyamatosan a szert, nem kell szünetet tartani, amíg érzi, hogy segít a kellemetlen tünetek enyhítésében.
   Ildikó

  2. Anikó

   Kedves Ildikó! Szeretném öntől megkérdezni, hogy a testvérem a Klimakt Heelt szedi 6 hónapja amiből 2×1 szemet vesz be .A betegtájékoztatón az van, hogy max. 3×1 naponta és 1 hónapnál nem szedhető tovább. Az interneten egy természetgyógyász szerint aki 16 évig szedte lehet tovább is szedni. amikor abba hagyja 1 -2 napra újra előjönnek nála a tünetek. kérdésem ön mit javasol . Előre is köszönöm válaszát. anikó

   1. Ferencz Ildikó

    Kedves Anikó!
    A Klimakt Heelt egy többkomponensű homeopátiás készítmény. Ami azt jelenti, hogy több egykomponensű homeopátiás szerek összetételéből áll, melyek egymás hatását jól kiegészíthetik. Én klasszikus homeopátiával foglalkozom, ami egyidejűleg csak egy komponensű szert használ. De mivel ez a homeopátiás szer is alig tartalmaz anyagot, inkább csak információt ezért azt gondolom, amíg a szert alkalmazó számára nem okoz semmilyen problémát, nyugodtan szedheti. De ez csak az én véleményem. Én mindenben amit úgy érzek, hogy jó nekem és határozottam érzem, hogy jó, mindenképp használom.
    Szép napot!
    És elnézést a késői válaszért.
    Ildikó

    1. Anikó

     Nagyon szépen köszönöm és boldog új évet kívánok !!!Anikó

 3. Anikó

  Kedves Ildikó! Szeretném megkérdezni ön szerint nekem melyik szer lenne jó az alkatomnak. 55 éves vagyok 1 éve ért el a klimax ami időnként 14o/9o -es kiogró vérnyomás álmatlanság szorongás éserős szívdobogás.Gyógyszert nem szeretnék szedni ezért gondoltam a homeopátiára.Válaszát előre is köszönöm .Anikó

  1. Ferencz Ildikó

   Kedves Anikó!
   Nagyon nehéz pár tünet alapján szert ajánlani, de a leírtakat figyelembe véve talán a Lachesis C30 tudna segíteni
   Minden jót!
   Ildikó

 4. Adler Lászlóné

  Jó napot kívánok !
  Lenne egy olyan kérdésem hogy a gyógyszertárban adtak nekem Glonoinum C15 -őt és az használt is de most nem kapok sehol adtak viszont C30-at de az nem használt semmit esetleg azt mondták C9-et tudnának adni nem tudom hogy az is olyan hatású lehet mint a C15?
  Köszönöm a segítséget előre is : Adler Lászlóné

  1. Ferencz Ildikó

   Próbálja meg interneten webpatikán keresztül, vagy ha nem jár sikerrel, akkor érdemes kipróbálnia a C9-es hígítást is. Valójában azt lenne a legjobb beszerezni ami már bevált. A homeopátiás képzésen is azt hangoztatták, hogy “ragadjunk” rá arra a szerre ami már hatott.
   Minden jót!
   Ildikó

 5. Ildikó

  Kedves Ildikó!
  Nálam a legzavaróbb klimaxos tünet a hőhullám és az ilyenkor kialakuló erős verejtékezés,
  ami leggyakrabban napközben jelentkezik. Nagyon kellemetlen, mert ilyenkor az egész arcom, nyakam,hajam csurom vizes, szinte csöpög rólam a víz. Kb. egy éve iszom egy gyógytea keveréket, eddig jó volt, de úgy érzem, hogy már nem használ semmit. Ezek a tünetek a munkámban is eléggé zavaróak, mivel emberekkel foglalkozom,és nagyon kellemetlenül érzem magam mikor beszélek valakivel,miközben ömlik rólam a víz. Szívesen megpróbálnék valamilyen homeopátiás szert, mivel hormonkészítményt nem szeretnék használni. Ebben szeretném kérni a segítségét.
  Köszönettel:
  Huszár Ildikó

  1. Ferencz Ildikó

   Kedves Ildikó!
   A leírtak alapján a Lachesis C30-at ajánlom napi 1×3 golyót elszopogatva, vagy 2-3 golyót 3 dl vízben feloldva és ha szükség van rá, akár 5 percenként kortyolgatva. Ha úgy érzi javulnak a tünetek, de lehetne jobb is akkor a C200-as hígítást alkalmazza oldott formában a leírtak alapján. A bőséges izzadás miatt még a Silicea C30 ill. C200 jöhet szóba, de elsősorban a Lachesis-t javaslom.
   Ildikó

  2. Huszár Ildikó

   Köszönöm a segítséget!

 6. Katalin

  Kedves Ildikó! Sajnos nálam is beköszöntött a klimax, vettem sepiat, lachesis mutust és natrium chloratumot. Kérdésem az lenne, hogyan szedjem? Napi szintű már a hőhullám, a hangulatingadozásom, nem tudok éjjelente aludni és már saját magam sem bírom a kitöréseim, hát még a párom. 🙁 Válaszát előre is köszönöm!!!!

  1. Ferencz Ildikó

   Kedves Katalin! A legfontosabb elv, hogy egyszerre csak egy szert alkalmazzon. A fenti három szer a leggyakrabban felírt homeopatikum a klimaxos tünetekre, de semmiképp nem egyszerre használandó. Először is döntse el, hogy melyik tünetek illenek önre leginkább, és azután melyik szer felel meg a tüneteinek a leírtak alapján. Például, ha önnél a hangulatingadozás a legelviselhetetlenebb én a Sepia-t ajánlanám, ha a hőhullámok a legzavaróbbak a Lachesis lehet a megoldás, ha a depresszív hangulat a legnyomasztóbb akkor a Natrium muriaticum jöhetne szóba. Ha átértékelte Önnek melyik tünet a leggyakoribb és legzavaróbb, akkor a tünetek alapján kiválasztott szerből, ha a kellemetlenség ismét jelenkezik, 2-3 golyót oldjon fel egy pohár vízben, majd műanyag kanállal jól keverje meg ( ez az un. dinamizálás), majd igyon egy kortyot belőle. Ezt ismételgetheti akár 5 percenként is. Ha kezd jobban lenni, hagyja abba a kortyolgatást, csak akkor ismételjen ha a tünet is ismét jelentkezik. Olvassa el a homeopátiás oldat elkészítését és adagolását itt.

   1. Katalin

    Kedves Ildikó!
    Nagyon szépen köszönöm, nagyon sokat segített!! A legzavaróbb a hőhullám és a depresszió. A hőhullámok miatt nem tudok éjjel aludni, napközben csak ritkán jön elő, akkor inkább depressziós vagyok.
    Tisztelettel: Katalin

 7. Ancsa

  Olvasgattam egy-két oldalt és kicsit furcsa volt nekem, hogy a Sepia ennyi mindenre jó. Most 53 évesen ért el a változó kor szele. Bár hitetlenkedtem, mégis úgy gondoltam előbb inkább kipróbálom a Sepi-at, s ha semmit nem hat, akkor jöhet az orvos által felírt hormonkészítmény. Nekem a legnagyobb problémát a hangulatváltozásaim és a hőhullámok jelentették. Ez volt tavasszal. Nem tudom, hogy a nyári jó idő, vagy tényleg a homeopátia hatása volt-e, de egy-két hét alkalmazás után eltűntek a kellemetlen tünetek. A másik áldásos hatás pedig az volt, hogy ez az első nyár mikor nem kaptam semmi fertőzést a fürdőzés miatt. Szóval én csak jókat tudok írni, pedig nem így álltam hozzá. Én azt mondom mindenkinek egy próbát megér.
  Ancsa

 8. Angéla

  Sajnos nekem is beköszöntött a klimax időszaka rengeteg tünettel. Főleg a hőhullámok okoznak rengeteg kellemetlenséget. Ki is fogom próbálni a homeopátiát, remélem segíteni fog, de legálább enyhíteni a tüneteimen.

  1. szoboszlai istvánné

   Kedves Ildikó!

   Most találtam az oldalra, nagyon hasznosnak tartom a homaopátiával kapcsolatos információkat. Én jelenleg a Womens természetes progreszteron kémet kezdtem el használni., mivel hüvelyszárazságot,ingerlékenységet, mellfeszülést tapasztalok miután már kb.7 éve elmaradt a menstruációm. Most 54 éves vagyok. Nem volt értesülésem a homaopátiás szerekkel ezen tünetek enyhítésére eddig. Most gondolkodóba estem mivel a természetes prograszteron használata óta állandó folyásom van , a nőgyógyász kupokat írt fel.Amíg használtam jól voltam. Gondoltam a sapia C2oo használni fog.
   Kérdezem a klimax tüneteira felsorolt szerek C3o-as higitásban heti 1 szer hány golyót kellene beszedni;
   Köszönöm Mária

   1. Ferencz Ildikó

    Kedves Mária! 2-3 golyót kell elszopogatni. Előtte-utána fél órával ne egyen-igyon.
    Szép estét!
    Ildikó

 9. Bodnár Sándorné

  Nekem a Flavintól a Villa Rosa kapszula nagyon bevált és ajánlom kipróbálásra
  mindenkinek aki a klimax tüneteitől szenved.
  Az influenzás időszakban és bármikor az Ezüst kolloidot ajánlom ami természetes antibiotikum és sokkal hamarabb elpusztítja a bacikat a vírusokat. Az én családom már régóta használja és hál’ istennek elkerülnek Bennünket.
  Nem kell HPV-re injekció. elég ha ezt használod. Sok egyéb dolog amit megoszthatunk egymással és nem kell a mérgeket fogyasztani.
  baráti üdvözlettel Bodnárné Ili.

 1. Mária01

  Bár nem tartom túl szakmainak ezt az oldalt, kétségtelen, hogy én is hasznosítottam már sikeresen az itt olvasható infókból, főleg női dolgok terén… További jó munkát kívánva: Marika

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!